Следете тук дебата на живо.  Преди промените в основния закон да

...
Следете тук дебата на живо.  Преди промените в основния закон да
Коментари Харесай

Приеха окончателно промените в Конституцията. Бойко Рашков се въз...

Следете тук дебата онлайн. 

 

Преди измененията в главния закон да бъдат изчетени в целокупност от Никола Минчев, от трибуната на Народното събрание имаше изявления от представители на всички партии. 

 

От “Възраждане ” и Има Такъв Народ желаеха съвещанието да се излъчва онлайн в ефира на публичните медии. Мнозинството обаче отхвърли това предложение.

 

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ гласоподава “против ” с остро изявление от място, в което съобщи, че му се “повръща ” от вносителите на конституционните промени.

 

“За ”оставка на държавното управление и " срещу " конституционните промени се оповестиха няколко депутати от “Възраждане ”, които желаеха съд и затвор за държавното управление.

 

Тошко Йорданов изиска процедура по прегласуване. Такава не бе дадена. Тошко Йорданов изиска да се изкаже, само че микрофонът му остана спрян.

 

“Процедура при прегласуване при очевидно гласоподаване е неприемлива. Вотът е изразен ясно от всички ”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи. 

Беше дадена 15 минутна отмора.

 

Какво бе признато през вчерашния ден? 

 

На второ четене депутатите одобриха да лимитират пълномощията на основния прокурор и президента при сформиране на служебни държавни управления. Според промените ръководителят на Върховен касационен съд към този момент не може да става длъжностен министър председател. Така остава опцията той да бъде определен измежду ръководителя на Народното събрание, шефът или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместител. 

 

Намалява се мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години без право на още един мандат. Висшият правосъден съвет се разделя на два - съдийски и прокурорски. Те се ръководят от ръководителя на Върховен касационен съд, а при негово неявяване - от ръководителя на Върховен административен съд. 

 

Хора с двойно поданство ще могат да стават депутати при изискване за уседналост от 18 месеца. Министри също ще могат да имат двойно поданство, реши болшинството в пленарна зала, само че за тях това изискване липсва.

 

Приета бе още смяна по повод назначението на регулаторите. Според текстовете " Народно събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се попълнят от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. " В първичния законопроект бе заложено, че болшинствата се дефинират в различен закон. Сега болшинство от две трети от всички народни представители ще утвърждава назначенията в регулаторите.

 

Още ударна работа в програмата на депутатите

 

Освен окончателното гласоподаване на измененията в Конституцията, депутатите през днешния ден ще се занимават с още няколко въпроса. На второ четене ще се гласоподава бюджетът за 2024 година, промени в Закона за защитата и въоръжените сили, Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, Закона за признание на професионални квалификации, Закона за професионалното обучение и образование, Закона за висшето обучение.

Ще се разисква още основаването на Временна комисия, която да изследва всички обстоятелства и условия към конфликтите сред служители на реда и протестиращи по време на демонстрациите против управлението на Българския футболен съюз, както и комисия, която да изследва обстоятелствата и събитията към машинното гласоподаване. Ще се прегледа и основаването на краткотрайна комисия за контракта с турската компания “Боташ ”.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР